Resmi Kvkk Uzmanı

Uzmanlıklarımız

Etbis Kayıdı

RESMİ ETBİS KAYIT UZMANI

ETBİS Nedir?

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), başlıca e-ticaret aktörlerinin kayıt altına alınması ve e-ticaret verilerinin merkezi bir yerde toplanıp işlenerek istatistiksel bilgilere dönüştürülmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir. ETBİS’in başlıca amacı internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak, e-ticaret firmalarının bilgilerini kayıt altına alarak internette kayıt dışılığın önüne geçmek ve daha güvenli bir alışveriş ortamı sağlamaktır.


ETBİS’in Kurulma Amacı Nedir?

Yukarıda da bahsedilmiş olunduğu gibi, ETBİS’in temel amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm elektronik ticaret firmalarını kayıt altına almaktır. Bu kayıt altına alma işleminin amacı, salt denetim arzusu değildir. Temel amacın online alışveriş yapmak isteyen kullanıcı için gerekli koşulları sağlayıp bir “güven ortamı” oluşturmak olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca kayıt dışı faaliyet gösteren firmaların, sahtecik yapan kişi veya kurumların tespit edilmesi de yine bu sistem ile mümkün hale gelmektedir.


ETBİS Nasıl Çalışır?

ETBİS’in çalışma prensibini şu şekilde örneklemek mümkündür: Ayşe Hanım, aylardır arayıp bulamadığı o meşhur kitabı bir instagram butiğinde bulmuştur. İnstagram butiğinde bulmuş olduğu kitabın birebir yazar imzalı olduğu ve 1. Basım olma özelliğinin bulunduğu iddia edilmiştir. Böyle bir şeyin mümkün olup olmayacağından emin olmak isteyen Ayşe Hanımın yapması gereken tek şey, bahsi geçen firmayı ETBİS üzerinden araştırmaktır. ETBİS kaydı bulunan, hakkında gerekli bilgilere değinilmiş olan bir firmanın sahtecilik yapması mümkün değildir.


ETBİS’e Kimler Kayıt Olmalıdır?

11/08/2017 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ kapsamında aşağıdaki tanımlara uyan ve “hizmet sağlayıcı” olarak belirtilen gerçek veya tüzel kişiler ETBİS’e kayıt olmalıdır. Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar. (Kendi e-ticaret sitesi veya mobil uygulaması aracılığıyla satış yapmakta olan işletmeler) Aracı hizmet sağlayıcılar. (E-ticaret pazaryerleri) Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar. (Ebay.com, Etsy.com gibi yurtdışı e-ticaret pazaryerlerinde satış yapan işletmeler)


ETBİS’e Kayıt Olmak İçin Ön Gereksinimler Nelerdir?

Gerçek veya tüzel kişi tacirler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için ESBİS kaydı, T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası gerekmektedir. Bu kapsamda, ETBİS’e kayıt olabilmek için şahıs şirketi olmanız yeterli değildir. MERSİS numarası alabilmek için faaliyet gösterdiğiniz ilin Ticaret Odası’na kayıt olmanız gerekmektedir. Eğer esnaf veya sanatkar iseniz ETBİS’e kayıt olmadan önce ESBİS‘e kayıt yapmanız gerekmektedir.


ETBİS’e Kayıt Olurken Bakanlığa Bildirilecek Bilgiler Nelerdir?

  • Genel (Firma bilgileri, İşletme Unvanı vs.)
  • Mal ve Hizmet Türleri (Faaliyet gösterdiğiniz sektör)
  • Ödeme ve Ticaret Türü (B2B, B2C, Kabul ettiğimiz ödeme yöntemleri)
  • KEP Adresi (ETBİS’e kayıt için KEP adresi almalısınız)
  • Anlaşmalı Ödeme Aracılık / Elektronik Para Firması (İyzico, PayTR, iPara vb.)
  • Anlaşmalı Kargo/Lojistik Firması Bildirimi (Aras, MNG, Yurtiçi Kargo vb.)
  • Altyapı Sağlayıcı Bildirimi (Site Yapıcı E-ticaret, Açık Kaynak gibi kullandığınız e-ticaret yazılımı platformunu seçiyorsunuz)
  • Çalıştığınız Yurtiçi ve Yurtdışı Bankalar
  • Kişisel Bilgilerin ve Müşteri Bilgilerinin Tutulduğu Veritabanı Lokasyonu (Örneğin; Türkiye / İstanbul)
  • Adres Bilgileri (Ofis adresiniz, varsa depo ve üretim yerinizin adresi)
  • E-İhracat Bilgileri (Yurtdışına satış yapıyorsanız ülke bazlı işlem hacmi ve ödeme tipine göre işlem hacmi bilgileri)
  • Site Doğrulama (Burada ETBİS tarafından sitenize özel oluşturulmuş karekod’un HTML kodu sitenize eklenecektir.)

Etbis Kayıdı